woensdag 18 juni 2014

Speltpizza!


Al lang eens zin in een lekkere pizza? Het is mogelijk! Hier het recept voor een pizza gemaakt van speltbloem met zalm, spinazie, tomaatjes en mozzarella. Leuk om zelf te maken en lekker van te smullen!

Ingrediënten voor 1 grote pizza:

Bodem

- 275g speltbloem
- 14g gist
- 150ml water
- scheutje olijfolie
- zout
- provinciaalse kruiden

Topping

- 200g gerookte zalm
- handje verse spinazie
- 5 kleine tomaatjes
- blik gepelde tomaten
- Italiaanse kruiden
- 1 bol mozzarella 

Begin met het maken van de bodem. Breng de gist in het water en roer tot de gist volledig opgelost is. Breng de speltbloem in een grote mengkom en voeg een scheutje olijfolie toe en een goeie scheut zout. Voeg nu beetje per beetje het water toe. Meng telkens als het water toegevoegd wordt. Aan te raden is een keukenrobot te gebruiken zodat het deeg wat luchtiger wordt. Als al het water toegevoegd is, zou je een niet té plakkerig deeg moeten bekomen. Plakt het nog te hard, kan je wat extra bloem toevoegen. Dek de kom nu af met plastiek folie en laat gedurende een 30 min rijzen. Laat de oven voorverwarmen op 200°C.

Als het deeg klaar is, neem je een stuk bakpapier en strooi je hier een kleine hoeveelheid speltbloem over. Kneed het deeg nog eens goed en gebruik een deegroller om een mooie pizza vorm te bekomen. Zie dat je deeg zeker niet te dik is. Prik met behulp van een vork gaatjes in het deeg.Vanaf nu kan je de pizza beginnen beleggen. Gebruik de gepelde tomaten als basis. Kruid deze goed af met Italiaanse kruiden zodat deze niet te flauw smaakt. Dresseer met de mozzarella, stukjes gerookte zalm, tomaatjes en blaadjes spinazie. Kruid deze ook nog eens goed af. 

Nu mag de pizza in de oven! Deze moet gedurende 30 minuten in de oven. Je kan nakijken met een mes of het deeg al dan niet klaar is. Wanneer je er met de punt van je mes in prikt, mag deze niet nat zijn. 

En smullen maar! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Would you like to eat pizza again? It's possible! Here is the recipe for pizza made ​​from spelt flour with salmon, spinach, tomatoes and mozzarella. Fun to make, and delicious to eat! 

Ingredients for 1 large pizza: 

Bottom

- 275g spelt flour 
- 14g yeast 
- 150ml water 
- olive oil 
- salt 
- Provencal herbs 

Topping 

- 200g smoked salmon 
- Handful of fresh spinach 
- 5 small tomatoes 
- canned peeled tomatoes 
- Italian herbs 
- 1 mozzarella 

Beginning with the bottom. Bring the yeast in the water and stir until the yeast is completely dissolved. Bring the flour in a large bowl and add a dash of olive oil and a good dash of salt. Now add  the water in little portions. Mix every time you add some water. It is advisable to use a food processor. When all the water has been added, you have to obtain a not -too- sticky dough. If it's sticky, you can add some extra flour. Cover the bowl with plastic wrap and let it rise for 30 minutes. Preheat the oven to 200°C. 

When the dough is ready, take a piece of parchment paper and sprinkle it with a small amount of spelt flour. Knead the dough well and use a rolling pin to obtain a nice pizza shape. Make sure the dough is not too thick. Prick holes in the dough with a fork. Now you can start to add some topping at the pizza. Use the peeled tomatoes as a base. Spice it well with some Italian herbs. Garnish with mozzarella, chunks of smoked salmon, tomatoes and spinach leaves. Add some extra herbs. 

Now the pizza may be placed in the oven! It must be in the oven for about 30 minutes. You can check with a knife if the dough is ready or not. When the tip of your knife is wet, it's not ready.

Enjoy!