Heb je al lang eens zin in een hartelijk snack? Eet je graag iets met bladerdeeg? Dit kan ook glutenvrij en dus helemaal FODMAP vriendelijk! Dit is een recept om zelf een soort van bladerdeeg te maken en je kan dat natuurlijk voor verschillende recepten gebruiken. Ik heb vandaag een tomatentaart gemaakt. Deze viel erg in de smaak bij mijn gezin!
Wist je dat tomaten rijk zijn aan lycopeen? Dit is een antioxidant die je beschermt tegen verschillende aandoeningen zoals kanker en hart-en vaat aandoeningen. Het lycopeen zou zelfs beter beschikbaar zijn als het licht gaar is en als er wat vetstof aan toegevoegd wordt. Een ideaal recept dus om deze stof binnen te krijgen!
Je kan naar wens verschillende smaken toevoegen. Experimenteer met kruiden/oliën voor een lekkere, mediterraanse smaak!
Smakelijk!
Ingrediënten:
Deeg
- 220g glutenvrije bloem of spelt bloem
- 1/2 soeplepel Maïzena
- 1/2 zout
- 110g boter (verwarmd)
- Eigeel van 1 ei (eiwit bijhouden!)
- 1/2 tas koud water
Vulling
- 100g lactosevrije gratin kaas
- 2-3 tomaten
- Verse basilicum
- Olijfolie
- Provinciale kruiden
- Zout
Bereidingswijze:
Deeg
1. Neem een grote kom en meng de bloem, Maïzena en het zout
2. Meng de gesmolten boter onder het geheel
3. Voeg het eigeel (bewaar het eiwit!) en het water toe
4. Meng het geheel tot het homogeen is, als het kruimelt, voeg je extra water toe
5. Maak een bolletje van het deeg en rol het in plastiek folie
6. Leg het 2 uur in de ijskast
na 2 uur
1. Laat de oven voorverwarmen op 200°C
2. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg hierin tot een mooi geheel
3. Rol het deeg tot een grote cirkel
4. Pak een taartvorm om in te bakken en breng het deeg hierin
5. Smeer het deeg in met het resterende eiwit
Vulling
1. Bestrooi het deeg met een laag kaas
2. Snij de tomaten en schijfjes en beleg het deeg hiermee
3. Werk af met de basilicumblaadjes
4. Kruid met zout en provinciale kruiden
5. Besprenkel vervolgens met olijfolie
6. Werk af met een extra laagje kaas
7. Zet de oven op 180°C
8. Laat 10 min bakken
9. Vervolgens nog 15 min laten grillen
Smakelijk!
You like to have a crusty snack? Do you like puff pastry? It's possible to make it gluten-free and completely FODMAP friendly! This is a recipe to make your own kind of puff pastry and you can use it for different recipes. I made a tomato pie today. My family really loved it!
Did you know that tomatoes are rich in lycopene? This is an antioxidant that protects you against various diseases such as cancer and heart and vascular disorders. Lycopene is even better available if it's cooked well-done and if some fatty substance is added. An ideal recipe to get a portion of this antioxidant!
You can add different flavors. Experiment with herbs/oils for a tasty, Mediterranean flavor!
Ingredients
Dough
- 220g glutenfree flour or spelt flour
- 1/2 tablespoon cornstarch
- 1/2 salt
- 110g butter (heated)
- Egg yolk of one egg (save the egg white!)
- 1/2 cup cold water
Filling
- 100g lactose-free cheese gratin
- 2-3 tomatoes
- Fresh basil
- Olive oil
- Provincial herbs
- Salt
Instructions:
Dough
1. Take a large bowl and mix the flour, cornflour and salt
2. Add the melted butter
3. Add the egg yolk (save the egg white!) and the water
4. Mix it until it is homogeneous, as it crumbles, add extra water
5. Make a ball of dough and roll it into plastic foil
6. Place it for 2 hours in the refrigerator
after 2 hours:
1. Preheat the oven to 200°C
2. Add flour at a surface and roll the dough into it
3. Roll the dough into a large circle
4. Take a cake pan to bake and add the dough in the pan
5. Strike the remaining egg white on the dough
Filling
1. Sprinkle the dough with a layer of cheese
2. Cut the tomatoes in slices and add on the dough
3. Garnish with basil
4. Season with salt and provincial herbs
5. Drizzle with olive oil
6. Finish off with an extra layer of cheese
7. Set the oven at 180°C
8. Bake for 10 minutes
9. Then grill for 15 minutes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten